HERCEG: SNAŽNA PODRŠKA PROJEKTIMA BORAČKE POPULACIJE

HERCEG: SNAŽNA PODRŠKA PROJEKTIMA BORAČKE POPULACIJE

„Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona snažno podržava projekte boračke populacije, osobito projekte zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica u HNK. Zahvaljujući tim aktivnostima, protekle godine zaposleno je 36 djece iz porodica poginulih boraca,  a sredstva za nastavak tog projekta osigurali smo i ove godine. Takođe, pokrenuta je 21 boračka zadruga, a prije samo četiri godine bilo ih je 5. Zadruge trenutno imaju 17 stalno zaposlenih i preko 200 sezonskih radnika, a obrađuju preko 70 ha zemljišta“, rekao je danas, prilikom potpisivanja ugovora za podršku zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ugovore s 96 boraca, predstavnika boračkih zadruga, porodičnih poljoprivrednih gospodarstava i obrta potpisao je Oliver Soldo, ministar za pitanja boraca HNK.

Ministar Soldo je, takođe, održao prezentaciju o realizovanim programima ističući mjere poticanja samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica kroz podrške obrtničkim djelatnostima i porodičnim poljoprivrednim gospodarstvima, te boračkim zadrugama. Naglasivši kako su preduzete mjere prvenstveno usmjerene na psihosocijalnu rehabilitaciju i  podizanje kvalitete života boraca i članova njihovih porodica, ministar Soldo zaključio je kako će i u budućim podrškama poseban akcent staviti na podizanje kvalitete projekata i upravljanja zadrugama, ali i na mjere podrške obrtima, porodičnim poljoprivrednim gospodarstvima i borcima poljoprivrednicima.

Inače, potpisivanju Ugovora prisustvovali su Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova i Željko Laketić, ministar privrede.