ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU STRATEGIJE POLJOPRIVREDNOG RAZVOJA U HNK

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU STRATEGIJE POLJOPRIVREDNOG RAZVOJA U HNK

MOSTAR, 23. maja 2012. - U amfiteatru Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru danas je održana Javna rasprava o nacrtu strategije poljoprivrednog razvoja i razvoja poljoprivrede u ruralnim područjima HNŽ/K (2012.-2017. god.).

Voditelj rasprave prof. Nazir Tanović govorio je o glavnim ciljevima strategije ističući kako su pri njenoj izradi obrađene sve općine u Hercegovačko- neretvanskom kantonu i kako svaka od devet općina ima svoje specifičnosti.

Zaključio je kako će ovaj dokument poslužiti Vladi, zatim onima koji budućnost vide u agrobiznisu, ali i svima koji će učestvovati u budućem određivanju strateških pravaca kada je u pitanju poljoprivredni razvoj.

U ime ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko- neretvanskog kantona, koje je glavni nositelj cijelog ovog projekta, ministar Donko Jović, u svom se pozdravu prisutnima kratko osvrnuo na sadašnje stanje ali i probleme s kojima se najčešće susreću poljoprivrednici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
Nedostatak, ali i nejasno definisani zakonski okviri, kao i nedostatak stručnog kadra najozbiljnija su prepreka snažnijem poljoprivrednom razvoju, rekao je Jović.

Na tom tragu očekuje nas puno posla kako bismo, uz geografske i klimatske uslove kao i druge prednosti ovog podneblja, poljoprivredu pozicionirali na ono mjesto koje joj uistinu pripada, zaključio je ministar Jović.