POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR O PRAVIMA I OBAVEZAMA POSLODAVACA I RADNIKA U OBLASTI ZDRAVSTVA NA PODRUČJU HNK

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR O PRAVIMA I OBAVEZAMA POSLODAVACA I RADNIKA U OBLASTI ZDRAVSTVA NA PODRUČJU HNK

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Josip Masatović, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar  i Osman Tufek, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ/K potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK.

''Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je na jučerašnjoj, 82. sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti na prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK kao i uslovima i roku primjene, a današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora uspješno smo okončali ovaj proces.

Bilo je potrebno puno zajedničkog napora, dijaloga i kompromisa kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rješenja. Današnje potpisivanje Kolektivnog ugovora potvrda je kako ova Vlada sindikate doživljava istinskim socijalnim partnerima.
U više sam navrata istaknuo kako je dijalog naše trajno opredjeljenje, te sam uvjeren u to kako ćemo i razgovore koji su pred nama s predstavnicima drugih sindikata uspješno i na obostrano zadovoljstvo okončati.

Nedavnim potpisivanjem Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK i današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK, pokazali smo našu predanost u traženju rješenja s ciljem poboljšanja uslova rada zdravstvenih djelatnika, ali i nivoa kvalitete zdravstvene zaštite.

Svjestan sam kako se radi o značajnim finansijskim izdacima, no naša spremnost, u sinergiji s menadžmentom zdravstvenih ustanova i svima koji imaju obavezu brinuti o zdravstvenom sistemu da ta sredstva i osiguramo, nikada nije bila upitna.
Želim i danas na poseban način zahvaliti ministru  Opsenici,  članovima pregovaračkog tima, kao i predstavnicima sindikata koji su kroz višesedmični konstruktivni dijalog došli do prihvatljivih rješenja ugrađenih u Kolektivni ugovor, koji smo danas potpisali'', rekao je premijer Herceg.

Dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite zahvalio je, takođe,  predstavnicima sindikata na korektnoj saradnji kao i premijeru Hercegu i kolegama ministrima u Vladi  na razumijevanju  i podršci,  istaknuvši kako je danas potpisani Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK izrađen na istim principima kao i Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK, koji je, takođe, nedavno potpisan.

''Naše članstvo s velikom je pozornošću pratilo  proces pregovaranja, koji je potrajao dosta dugo, ali danas možemo reći kako je uspješno doveden do kraja. Stoga našim članovima zahvaljujem  na razumijevanju, podršci  i strpljivosti. Također, u ime svih članova oba sindikata, pregovaračkog tima sindikata i lično, zahvaljujem  premijeru Hercegu, ministru Opsenici i svim članovima Vlade uvjeren u to kako će i u vremenu pred nama dijalog biti jedino sredstvo rješavanja svih otvorenih pitanja'', rekao je govoreći u ime sindikata Josip Masatović, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ujedno predsjednik Pregovaračkog tima oba sindikata.