PREMIJER HERCEG: DIJALOG I KOMPROMIS SA SOCIJALNIM PARTNERIMA DALI ZAPAŽENE REZULTATE

PREMIJER HERCEG: DIJALOG I KOMPROMIS SA SOCIJALNIM PARTNERIMA DALI ZAPAŽENE REZULTATE

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko – neretvanskog kantona, jučer je dao  izjavu za medije u kojoj stoji:

„Nakon nedavno održanog sastanka na kojem su približena stajališta Vlade i sindikata, postigli smo i  konačan dogovor o Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNK.
Na sutrašnjoj sjednici Vlada bi trebala dati konačnu suglasnost na tekst Kolektivnog ugovora, nakon čega ćemo ga zajednički i potpisati.

Svjesni kako samo zadovoljan prosvjetni radnik može dati maksimum u obavljanju odgojno-obrazovnog procesa, poduzeli smo sve potrebno kako bi se, uz osiguranje boljih uvjeta u našim školama, poboljšao materijalni položaj naših učitelja, nastavnika, profesora i drugih dionika sistema obrazovanja. Na osobit način raduje me činjenica da smo pregovore vodili u duhu socijalnog partnerstva, međusobnog poštovanja i na zadovoljstvo svih zainteresiranih.

Kolektivnim ugovorom predviđa se rast plata za 15% u iduće tri godine, odnosno 5% od 2019. do 2021. godine. Radi se o osjetnom povećanju plata, čime su i naši socijalni partneri zadovoljni,  a to povećanje ujedno znači i velika finansijska izdvajanja. Ako uzmemo u obzir da se za sistem obrazovanja godišnje troši oko 82 miliona KM i da je osnovno obrazovanje najveći budžetski potrošač, onda je jasno da ćemo u sljedećim budžetskim godinama morati na nekim drugim stavkama uvesti i dodatne mjere štednje kako bismo mogli redovito, kao i do sada, izmiriti obaveze po osnovu ovog kolektivnog ugovora, ali i onog potpisanog sa sindikatom srednjeg obrazovanja. S druge strane, ne smije se zaboraviti kako Vlada, kao poslodavac, pregovora o kolektivnom ugovoru i sa sindikatom policijskih službenika, a očekuju nas i pregovori sa sindikatom državnih službenika i namještenika. Time bi zaokružili proces pregovaranja o pravima i obavezama s jedne strane Vlade kao poslodavca, a s druge djelatnika ovih strukovnih sindikata. Ono što je kao poslodavac do sada preuzela, ali i ovo što će nadam se preuzeti, Vlada HNK će poštovati a isto očekujemo i od spomenutih socijalnih partnera.  

Premda nije tema ovog razgovora, želim podsjetiti kako je Vlada HNK, iako nije poslodavac u zdravstvu, svim svojim kapacitetima pomogla proces pregovaranja između poslodavaca - menadžmenta zdravstvenih ustanova  (bolnica i domova zdravlja) i strukovnih sindikata u djelatnosti zdravstva o njihovim međusobnim pravima i obavezama. Potpisanim kolektivnim ugovorima, uz puno suglasje menadžmenta zdravstvenih ustanova,  dogovoreno je povećanje plaća i u zdravstvu, a obavezu osiguranja sredstava preuzeo je menadžment zdravstvenih ustanova koje se inače finansiraju iz sredstava izvanbudžetskih fondova - zavoda zdravstvenog osiguranja. Kada je riječ o ovim izvanbudžetskim fondovima, konkretno Zavod zdravstvenog osiguranja HNK u prošloj je godini ostvario povećanje prihoda što poslodavcu menadžmenta zdravstvenih ustanova omogućava osiguravanje dijela preuzete obaveze po kolektivnom ugovoru, a drugi dio morat će osigurati boljim upravljanjem i ostvarenim uštedama će preusmjeriti u ispunjavanje svojih obaveza kao poslodavca, s tim da te uštede ne smiju biti na teret prava pacijenata.

Ponavljam, iako nismo poslodavac u sektoru zdravstva, pomoći ćemo na način da ćemo kroz rebalans budžeta preuzeti otplatu starog kreditnog zaduženja za izgradnju SKB Mostar u iznosu 3 miliona KM koji je do sada vraćao Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, a kao što znate u cijelosti smo preuzeli obavezu vraćanja novog kredita Saudijskog fonda za razvoj za modernizaciju zdravstvenih ustanova na području HNK odnosno izgradnju Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te opremanje i modernizaciju Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić i Javne ustanove Opća bolnica Konjic, u iznosu od 32 miliona KM.

Ipak, da se vratimo obrazovanju. Potpisom na Kolektivni ugovor i rješavanjem pitanja organizacijskih shema  omogućit će se provedba daljih aktivnosti u vezi s početkom nove školske godine, osobito tu mislim na rješavanje problema oko 200 prosvjetnih radnika kojima je upitno puno radno angažiranje. Kao i do sada, Vlada će poduzeti sve što je u njezinoj moći da riješi taj problem, te iznova poručujem kako nema mjesta zabrinutosti – niti jedan prosvjetni radnik neće ostati bez radnoga mjesta. 

Dijalog i kompromis na kojem smo gradili i gradimo naš odnos sa socijalnim partnerima već je i ranije dao zapažene rezultate. Podsjetit ću kako je budžetskim korisnicima samo za sudske presude iz radnih odnosa u mandatu ove Vlade isplaćeno deset miliona KM od čega je značajan dio sredstava otišao i za presude  prosvjetnih radnika. Riješili smo i pitanje 130 prosvjetnih radnika koji su godinama radili honorarno, na način da su dobili ugovor za rad na neodređeno vrijeme.

Plate su uvijek na računima prosvjetnih radnika i drugih budžetskih korisnika između 6. i 8. u mjesecu. Radimo i na pilot- projektu „e-učionice“ u koji smo krenuli s ciljem poboljšanja i osuvremenjivanja nastavnog procesa, a preuzeli smo i obvezu finansiranja prevoza učenika za što na godišnjoj razini izdvajamo tri miliona KM.

Također, kroz Projekt energetske obnove, u što u do sada uložena značajna budžetska, donatorska i povoljna kreditna sredstva, u ovom mandatnom razdoblju, obnovljeno ili izgrađeno je preko 20 školskih objekata i školskih sportskih dvorana. Radost učenika i zadovoljstvo prosvjetnih djelatnika u novoobnovljenim školama dodatno nas ohrabruju da Projekt nastavimo i dalje do konačne obnove svih javnih objekata u HNK.

Aktivnosti kojem sam spomenuo, a koje su samo dio onoga što smo poduzeli kada je u pitanju poboljšanje uvjeta obrazovanja u HNK, potvrda su opredijeljenosti Vlade da našoj djeci osiguramo uvjete dostojne XXI. vijeka, a njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima dobre materijalne i statusne uvjete kako bi se mogli u punom kapacitetu posvetiti kvalitetnom poučavanju i obrazovanju učenika“.