PREMIJER HERCEG OTVORIO 3. SIMPOZIJ ''HERCEGOVINA-ZEMLJA KAMENA''

PREMIJER HERCEG OTVORIO 3. SIMPOZIJ ''HERCEGOVINA-ZEMLJA KAMENA''

Povodom 40. godišnjice, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru danas je organizirao 3. Simpozij o kamenu „Hercegovina-zemlja kamena“ s međunarodnim učestvovanjem.

Otvarajući Simpozij, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona čestitao je 40. godišnjicu osnivanja i uspješnog rada Građevinskog fakulteta, ističući izniman doprinos dekanice i profesora u obrazovanju mladih,  razvoju graditeljske struke i naučne misli, prije svega u Hercegovini ali i šire.

''Raduje činjenica da ste učinili dodatne napore, te uz postojeće studije, od ove akademske godine otvorili i novi studijski program - preddiplomski studij arhitekture i urbanizma. Time ste zaokružili jednu cjelinu koju čine arhitekti i građevinari stvarajući skladni i sigurni svijet u kojem živimo, a velikom broju mladih ljudi omogućili ste savremeno obrazovanje na Fakultetu koji, po ocjenama kompetentnih stručnjaka, ide ruku pod ruku s najboljim fakultetima iz ove oblasti u našem okruženju. Stoga koristim i ovu priliku da Vam još jednom čestitam na dosadašnjim uspjesima, ali i da izrazim nadu  u to kako će istim plodom uroditi i vaši  budući napori na stvaranju jedinstvenog, prepoznatljivog i konkurentnog akademskog prostora'', rekao je premijer Herceg.

Govoreći o radu Simpozija, premijer Herceg je izrazio nadu u to da će se na najvišem stručnom i naučnom nivou pokrenuti rasprava o brojnim pitanjima, ne samo s područja istraživanja, eksploatacije i upotrebe kamena u Hercegovini, Bosni i Hercegovini i šire, nego i njegove uloge u prošlosti,  te valorizacije i obnove suhozidne baštine koja je sastavni dio našega krajolika.

''Duboko poštujući ovaj hercegovački tvrdi kamen, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je sa zadovoljstvom prihvatila sponzorstvo nad održavanjem Simpozija kako bi i na taj način potvrdila predanost naporima akademske zajednice da kroz naučno-istraživački rad istraži sve značajke i resurse prostora na kojemu živimo'', zaključio je premijer Herceg.

Uz premijera Hercega, Simpoziju je prisustvovao i Stjepan Krasić, ministar saobraćaja i veza u Vladi HNK.

Inače, tokom održavanja dvodnevnog Simpozija svoje radove će izložiti sveučilišni nastavnici i vodeći istraživači iz ovog područja kako iz Bosne i Hercegovine, tako i Republike Hrvatske, a planirano je i održavanje Okruglog stola o temi: ''Suhozidna baština'', s ciljem valorizacije, promocije i obnove suhozidne baštine u Hercegovini.