PREMIJER HERCEG S NOVOIMENOVANIM KONZULOM REPUBLIKE HRVATSKE U MOSTARU

PREMIJER HERCEG S NOVOIMENOVANIM KONZULOM REPUBLIKE HRVATSKE U MOSTARU

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona primio je danas u nastupnu posjetu dr. Marka Babića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru.

Uz čestitke i želje za uspješnim obavljanjem odgovorne zadaće, premijer Herceg upoznao je konzula Babića s aktivnostima Vlade i političkim prilikama u Kantonu s akcentom na migrantsku krizu.
Posebno je govorio o Izbornom zakonu i pokušaju određenih političkih snaga iz Sarajeva da nametnu rješenja koja nisu u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH i koja negiraju temelje Bosne i Hercegovine kao države tri konstitutivna  i jednakopravna naroda, a protivna su i duhu Daytonskog sporazuma kojemu je RH jamac.

''Bez promjene Ustava i Izbornog zakona, koji će biti u skladu sa presudom Ustavnog suda,  ova država teško može računati na ubrzani put prema Evropskoj uniji. Nažalost, svjedočimo  ponovnom pokušaju da se hrvatski narod onemogući sam birati svoje predstavnike. Ovi pokušaji svakako ne doprinose  stabilizaciji situacije i dodatno usložnjavaju političke prilike u zemlji'', rekao je premijer Herceg.

Konzul Babić zahvalio je premijeru Hercegu na čestitkama i srdačnom prijemu, istaknuvši kako je Republika Hrvatska istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i zalaže se da se unutar Bosne i Hercegovine razgovorima i dijalogom predstavnika tri konstitutivna naroda moraju rješavati sva otvorena pitanja, uvažavajući neupitnu činjenicu da je hrvatski narod jedan od tri konstitutivna i jednakopravna naroda u Bosni i Hercegovini.
Izrazio je zadovoljstvo saradnjom Generalnog konzulata RH u Mostaru sa svim institucijama, te dodao kako će učiniti sve da se dobra saradnja nastavi i dodatno osnaži na svim nivoima.