PREMIJER HERCEG SA ŽUPANOM BARANJSKE ŽUPANIJE MADARASOM

PREMIJER HERCEG SA ŽUPANOM BARANJSKE ŽUPANIJE MADARASOM

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona susreo se danas sa Zoltanom Madarasom, županom Baranjske županije u Mađarskoj.

Premijer Herceg upoznao je župana Madarasa o aktualnom stanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i aktivnostima Vlade, istaknuvši kako je Vlada mandat započela u ozbiljnim finansijskim problemima, no danas su javne finansije stabilizirane, Budžet iz kategorije socijalnog prešao u kategoriju razvojnog, a protekle godine prvi put u historiji Kantona ostvaren je višak prihoda u Budžetu.

Također, doneseni su ključni strateško-planski dokumenti osobito Razvojna strategija HNK te niz drugih zakona koji su preduvjet za snažniju privrednu saradnju s drugim kantonima i regijama, te korištenje fondova EU.

U tom kontekstu istaknuo je i značajnu ulogu Zračne luke Mostar za čiji je razvoj i podršku otvaranju novih linija Vlada i ove godine izdvojila 500.000,00 KM što je omogućilo povezivanje s drugim gradovima u Europi i svijetu.

„Saradnja s Baranjskom županijom započela je već ranije kroz suradnju sveučilišta u Mostaru i Pečuhu. Predstavnici Sveučilišta u Pečuhu boravili su u Mostaru i u Vladi HNK, te sam tom prilikom  izrazio uvjerenje kako će iskustva naših mađarskih kolega biti od iznimne koristi vodstvu našega Sveučilišta koje intenzivno radi na internacionaliziranju i dostizanju visokih standarda obrazovanja. Uvjeren sam u to kako ćemo nakon današnjeg susreta sa županom Madarasom još snažnije produbiti našu saradnju, te zajednički osmisliti i provesti projekte od interesa za obje strane“, rekao je premijer Herceg.

Župan Madaras zahvalio je premijeru Hercegu na srdačnom prijamu i poželio mu uspjeh na predstojećim Općim izborima, koji će biti održani u oktobru 2018. godine,  istaknuvši kako je želja Baranjske županije još snažnije povezivanje s Hercegovačko-neretvanskim kantonom. U tom smislu, predložio je što skorije potpisivanje Povelje prijateljstva dviju županija, naglasivši kako će to biti dobra polazna osnova za dalje vidove saradnje, osobito u područjima kulture, obrazovanja i privrede.

Također je razgovarano o prezentiranju privrednika iz Baranjske županije na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, te o saradnji u vezi s kandidaturom Mostara za evropsku prijestolnicu kulture. Budući da je Pečuh 2010. godine bio evropska prijestolnica kulture izražena je spremnost da se još snažnije iskoriste iskustva koja ima kako bi se podržala mostarska kandidatura.

Uz premijera  Hercega i župana Madarasa današnjem susretu nazočni su bili Vladimir Lukić, počasni mađarski konzul u BiH, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNK, dr. Dominika Horvat iz Ambasade Mađarske u BiH, Krešimir Lukić, počasni ekonomski savjetnik i Veselko Čerkez, predstojnik Ureda premijera Vlade.