PREMIJER HERCEG U TOMISLAVGRADU

PREMIJER HERCEG U TOMISLAVGRADU

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona prisustvovao je jučerašnjoj svečanosti organiziranoj prilikom postavljanja kamena temeljca za crpnu hidroelektranu Vrilo (CHE Vrilo) kod Tomislavgrada.

Riječ je o investiciji JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar vrijednoj 89 miliona eura. CHE Vrilo godišnje će proizvoditi 196 GWh električne energije, a puštanje u rad planirano je 2023. godine.

Marinko Gilja, direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar rekao je kako je izgradnja ovog elektroenergetskog objekta od velikog značaja za poslovanje tog preduzeća, ali i za ekspanziju poljoprivrede u tom kraju.

''Ovaj projekat pokrenut će kompletnu privredu HBK-a, a po njegovoj realizaciji bit će otvoreno minimalno deset do petnaest novih radnih mjesta. Naš je cilj ulagati u obnovljive izvore energije i tako ćemo nastaviti i u budućnosti'', rekao je Gilja, podsjetivši na to da je u martu ove godine u rad puštena VE Mesihovina, prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini.
Takođe, najavio je i projekat spajanja Buškog i Ramskog jezera kao najisplativijeg projekta, koji će vratiti ulaganja za svega pet-šest godina, a vrijednost investicije je 70 miliona eura.