SUTRA POTPISIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA OSNOVNO OBRAZOVANJE

SUTRA POTPISIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA OSNOVNO OBRAZOVANJE

Na danas započetoj 84. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona razmotrila je tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNK. Tokom rasprave istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da su pregovori vođeni u duhu socijalnog partnerstva, međusobnog poštovanja i na zadovoljstvo svih zainteresiranih. Posebno je, uz ostalo, istaknut rast plaća za 15% u iduće tri godine, odnosno 5% od 2019. do 2021. godine što predstavlja značajno povećanje kojim su i socijalni partneri zadovoljni. Također, naglašeno je da će, nakon što resorni ministar parafira tekst Kolektivnog ugovora, na nastavku sjednice koja će se održati sutra, Vlada na njega dati konačnu saglasnost. Potom će, u poslijepodnevnim satima, biti organizirano potpisivanje Kolektivnog ugovora s predstavnicima sindikata.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost i na organizacijske sheme za srednje škole koje su utemeljene na prijedlozima direktora srednjih škola u HNK s obzirom na specifične okolnosti prelaska na devetogodišnje osnovno obrazovanje, manji broj učenika i potrebu očuvanja radnih mjesta prosvjetnih djelatnika. Rješavanjem pitanja organizacijskih shema i potpisivanjem Kolektivnog ugovora Vlada je omogućila provođenje daljih aktivnosti u vezi s početkom nove školske godine, naročito rješavanje problema oko 200 prosvjetnih djelatnika kojima je upitno puno radno angažiranje. Iznova je i s današnje sjednice poručeno kako nema mjesta zabrinutosti i kako niti jedan prosvjetni djelatnik neće ostati bez radnoga mjesta.

Razmatrajući Informaciju o provođenju kolektivnih ugovora u zdravstvu u HNK, Vlada je usvojila Odluku kojom se, temeljem dogovora nastalog tokom pregovora oko donošenja kolektivnih ugovora, uz ranije preuzetu obavezu vraćanja 32 miliona KM novog kredita Saudijskog fonda za razvoj za moderniziranje zdravstvenih ustanova na području HNK odnosno izgradnju Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te opremanje i moderniziranje Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić i Opće bolnice Konjic, obavezuje, kroz rebalans budžeta, preuzeti i otplatu starih kreditnih zaduženja koje je do sada vraćao Zavod zdravstvenog osiguranja HNK.

Nastavljajući započete aktivnosti u vezi s rješavanjem pravosnažnih sudskih rješenja, Vlada je zadužila Kantonalno javno pravobraniteljstvo da nastavi postupak kojim će se tijekom septembra omogućiti isplata oko 1.350.000 KM za potraživanja za sve izvansudske nagodbe po presudama donesenim do kraja 2013. godine.
 
Članovi Vlade usvojili su Izvještaj o izvršenju Budžeta HNK za period od 1.1. do 30.6.2018. godine u kojem je na poseban način naglašeno kako se temeljem svih pokazatelja može nedvojbeno konstatirati da je Budžet za 2018. godinu realno planiran.
 
Na nastavku sjednice, koja će se održati sutra, Vlada će nastaviti rad donošenjem niza odluka u skladu zacrtanim temama dnevnoga reda.