SVEČANI PRIJEM POVODOM DANA OPĆINE STOLAC

SVEČANI PRIJEM POVODOM DANA OPĆINE STOLAC

Nekropola stećaka Radimlja sinoć je bila mjesto na kojemu je održana svečana sjednica i prigodni  prijem povodom dana općine Stolac i praznika njenog zaštitnika svetog Ilije, na kojemu je prisustvovao dr. sc. Nevenko Herceg, predmijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Stjepan Bošković, načelnik općine Stolac u pozdravnom je govoru zahvalio  predstavnicima svih nivoa vlasti na podršci i razumijevanju  koje imaju za potrebe općine Stolac. Istaknuo je kako očekuje daljnji nastavak dobre saradnje s ciljem uspješne realizacije započetih i planiranih projekata.

Dr. sc. Nevenko Herceg u obraćanju prisutnima, istaknuo je : „U ovoj predprazničnoj večeri, s ovog impresivnog mjesta, mjesta koje je naša ali i svjetska baština, svim Stočankama i Stočanima čestitam Dan općine i praznik sv. Ilije u želji da zajednički nastavimo tražiti najbolja rješenja za još bolji i ljepši život, ne samo u Stocu nego u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Stolac je jedinstven po mnogo čemu - po svojoj prirodnoj baštini i plodnom ozemlju u hercegovačkom kršu, kulturno-historijskoj baštini zbog koje ga s pravom nazivamo muzejom na otvorenom, ali ponajprije po vrijednim ljudima. 
Upravo zbog njih, ali i svih stanovnika našeg kantona, na nama je velika obaveza i odgovornost donošenja odluka koje će osigurati prosperitet i napredak ovom i svim našim krajevima.
Birani smo kako bi građanima osigurali bolji život i ostanak na stoljetnim ognjištima,  to je zadaća koja obavezuje sve nas na svim nivoima vlasti. Vlada kojoj sam na čelu tu obavezu apsolutno razumije, te Vam je u dosadašnjem mandatnom periodu bila, a bit će i u budućnosti, pouzdan i iskren partner u okviru realnih mogućnosti i ovlaštenja“,  rekao je premijer Herceg, dodavši i to kako općina Stolac ima svoje mjesto u svim strateškim i razvojnim promišljanjima Vlade HNK.
„Spremnost za saradnjom s općinskim strukturama vlasti, a na dobrobit svih građana Stoca, na konkretan način pokazali smo i u maju ove godine kada smo donijeli odluku kojom je izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum proglašena projektom od javnog interesa za naš kanton, ali i kroz niz drugih projekata iz oblasti vodoprivrede, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, pri čemu posebno mislim na Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba.
Stoga mi dopustite da i  ovom prilikom zahvalim načelniku Boškoviću i njegovim saradnicima na više nego uspješnoj saradnji i predanom radu kako bi stolački kraj postao još ugodnijim  mjestom za život, ne samo Stočana nego i svih onih koji kao turisti dolaze i koji će dolaziti u Stolac. Budući da Stolac, iz niza razloga koji su nam više nego jasni, ima posebno mjesto u našim promišljanjima, siguran sam kako ćemo zajednički, u sinergiji općinskih, kantonalnih i drugih nivoa vlasti, znati preuzeti odgovornost i odgovoriti na sve izazove koji su pred nama“,  zaključio je premijer Herceg.

Programu obilježavanja dana općine Stolac, uz premijera  Hercega prisustvovali su i ministri u Vladi: Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih  poslova.