ZAKLETVA 80 POLICIJSKIH SLUŽBENIKA MUP-a HNK

ZAKLETVA 80 POLICIJSKIH SLUŽBENIKA MUP-a HNK

„Izabrali ste jedan od najčasnijih, ali ujedno i najsloženijih poslova – posao održavanja javnog reda i mira, te očuvanja lične i imovinske sigurnosti naših građana. Od vas se očekuje da budete profesionalci koje krasi visoka stručnost i etičnost, te da budete istinska pomoć građanima i svojim autoritetom budete jamac njihove sigurnosti i zaštite“, rekao je danas, na svečanosti polaganja zakletve policijskih službenika MUP-a HNK dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Premijer Herceg istaknuo je i to kako društvo koje želi imati efikasnu i visoko profesionalnu policiju mora biti svjesno uslova rada i svakodnevnih problema policijskih službenika.

„Nizom aktivnosti u posljednjih tri godine funkcionalno i profesionalno osnažili smo policijske strukture kako kroz obuku i kadrovsko popunjavanje, tako i kroz  jačanjem materijalno-tehničke opremljenosti, ali i materijalnog statusa policijskih službenika“, rekao je premijer Herceg dodavši da su policijski službenici najvidljiviji dio strukture vlasti,  odgovoran za javnu sigurnost.

Također, dodao je, kako su, usprkos svim poteškoćama, pokazatelji koji određuju stanje sigurnosti u HNK pozitivni u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, te je zabilježen manji broj prekršaja javnog reda i mira i manje kaznenih djela, a smanjen je i ukupan broj saobraćajnih nezgoda, posebno broj nesreća s poginulim i teže povrijeđenim osobama.

„Zahvaljujem ministru Slađanu Bevandi, komesaru Policije Iliji Lasiću, ali i svim policijskim službenicima i radnicima MUP-a koji su svojim profesionalnim, odgovornim i savjesnim radom osigurali dobro sigurnosno stanje u HNK.  Vama novoprimljeni policijski službenici još jednom od srca čestitam i izražavam dobrodošlicu u Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK! Neka vaš budući rad bude na ponos vama, vašim porodicama, radnim kolegama, ali i cijeloj našoj zajednici“, zaključio je premijer Herceg.

Slađan Bevanda, ministar MUP-a HNK istaknuo je kako primanjem novih 80 policijskih službenika predstavlja značajan iskorak.

„Mladi ljudi, obučeni i uvježbani, dobili su raspored u MUP-u i siguran sam u to kako će njihovo primanje poboljšati rad MUP-a. Nadam se kako ćemo uskoro primiti i 100 novih kadeta: 88 policajaca i 12 inspektora, te raspisati konkurs za popunjavanje barem dijela nedostajućih državnih službenika'', rekao je ministar Bevanda.

Svečanosti polaganja zakletve, uz ostale, bili su nazočni i ministri u Vladi HNK: Stjepan Krasić, dr. sc. Rašid Hadžović, Suad Balić, Donko Jović, Željko Laketić i Adnan Faladžić, te Veselko Čerkez, šef Kabineta premijera Vlade HNK.