Profesori iz HNŽ na prvom sastanku EU TUNE projekta

Profesori iz HNŽ na prvom sastanku EU TUNE projekta

Mostar, 16. travnja 2012. - U Novigradu u Hrvatskoj održan je krajem proteklog tjedna prvi sastanak projekta EU Tune, u koji je, kao pridruženi partner, uključena i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta. Sastanku je, pored predstavnika Vlade, sudjelovalo i jedanaest profesora iz srednjih škola u HNŽ iz Mostara, Prozora-Rame, Konjica, Jablanice, Stoca, Čapljine i Čitluka.

Cilj projekta, koji je financiran iz EU fondova, je podizanje svijesti o dobrobitima i izazovima proširenja Europske unije, a zemlje partneri su Italija, Portugal, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i BiH.

Profesori iz svih zemalja partnera na ovom su sastanku upoznati s metodologijom stvaranja digitalnih priča, te će, po povratku u svoje škole, učenicima pomoći u izradi priča vezanih za tri teme: da, to sam ja, europske težnje, te stereotipi u kojima će govoriti o sebi, svojoj svakodnevici, kulturnoj i prirodnoj baštini svoje zemlje, o svojim očekivanjima od budućeg europskog statusa i proširenja i o predrasudama i stereotipima vezanim za njihovu zemlju, te kako im se suprotstaviti, spriječiti ih ili izbrisati.

Najbolji radovi, iz svih zemalja sudionica projekta, bit će nagrađeni na posebnoj svečanosti koja će se u održati u Rimu u prosincu ove godine, te će biti dostupni na web-stranici projekta i emitirani na web TV koordinatora projekta Sveučilišta „Guglielmo Marconi“ iz Rima.

Također, drugoga dana susreta u Novigradu održana je i tematska radionica pod nazivom „Prema europskom proširenju“, na kojoj je o očekivanjima mladih iz Mostara i BiH, a u vezi budućeg proširenja EU, govorio prof. Saša Šantić iz Gimnazije Mostar.